BORIS BLOGG 21 SEPTEMBER 2024

 
 
 

NAMNSDAG:          Matteus

NATIONALDAG:          Armenien, Belize och Malta
 
TEMADAG:          4H-dagen,  Internationella Alzheimerdagen,  Internationella fredsdagen,  Software freedom day,  Minigolfdagen,  Strandens dag,  Världstacksamhetsdagen,  Worldwide spin in public day,  Internationella röd panda-dagen  och  Internationella Batman-dagen.

 
 
 

RUBRIK.
Inte mer gult. Handling och pizza. Signora Volpe.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 21/9:
2003: Det närmsta Arsenal var en förlust denna säsong.
2010: VM domare fast för heroinsmuggling.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 21/9:
Alexander ISAK, 
Richard DUNNE, 
Oswaldo SÁNCHEZ, 
Tab RAMOS.

 
 
 

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM FREDAGEN 20 SEPTEMBER 2024.

 
 
Inte mer gult.
Igår kan ha varit sista gången jag spelade från gul tee. Min ålder säger att jag ska använda blå och få lite kortare hål. Men då det bara var jag och Joakim så satsade jag på gult och ett par slag extra i handikapp. I och för sig var det inte de lite längre hålen som knäckte oss utan vårt ganska usla puttande. Då jag hade en mycket bra runda för 20 gånger sedan så var det den som föll bort från de resultat som ska avgöra mitt handikapp. Alltså höjde jag mig 0,4 till 14,3. Det kan ju vara bra att få ett extra slag nästa gång jag spelar.

Handling och pizza.
Innan jag åkte hem så hade jag ett par ärenden. Ett var att hämta ägg hos AnnaKaga. Då jag även skulle handla hem till att laga pizza så hade jag så mycket tid innan Anna öppnade klockan ett att jag passade på att handla hos ICA Kvantum i Vellinge. Intressant var att jag träffade på en gammal golfvän som jobbar med att åka runt i butiker som chipsförsäljare. Det blev lite extra tid och snack om gamla tider och gamla bekantar. Efter AnnaKaga hade jag en uppgift att handla valpfoder som bara fanns på Arken Zoo Toftanäs. Då jag parkerat och stegade in i djurbutiken kände jag inte riktigt igen mig. Jag hade tagit fel entré och hamnat hos Kandy´z istället. Det var en affär full med godis. Jag gick inte tomhänt därifrån utan det blev två paket av delicatos kakor. Dessa kakor kom väl till pass efter pizzan. Alla fyra pizzaätare i huset hade beställt olika tillbehör, så det gällde bara för mig att lägga alla ingredienser på rätt fjärdedel av pizzan. Alla var nöjda och efter kaffe och hundpromenad var det TV.

Signora Volpe.
Dottern och den inneboende var på ovanvåningen och så någon animerad film medan hustrun och jag valde att se Emilia Fox som den före detta MI6-agenten Sylvia Fox, som är på besök hos sin syster i Italien. Hon väljer att stanna och blir lite av en privatdetektiv som ”hjälper” polisen i diverse mysterier. Fox, räv, heter på italienska Volpe. Alltså kallas Sylvia Fox för Signora Volpe, och så heter även serien. Det är en riktigt bra serie som både jag och IMDb kan rekommendera.
 
 
 

IDAG! LÖRDAG 21 SEPTEMBER 2024.

 
 
NAMNSDAG:
 
Matteus
 
Namnsdagar för den 21:a september i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Matteus (till minne av evangelisten med detta namn)
1901–1985 – Matteus
1986–1992 – Matteus, Majbritt (utgått) och Majlis (utgått)
1993–2000 – Ellen (nu 18 augusti) och Elly (utgått)
Från 2001 – Matteus
 
 
NATIONALDAG:
 
ARMENIEN
 
Armenien, en republik i södra Kaukasien i Västasien, erhöll självständighet från Sovjetunionen 21 september 1991 i samband med Sovjetunionens upplösning.
 
 
 
NATIONALDAG:
 
BELIZE
 
Belize (tidigare Brittiska Honduras), är ett land i Centralamerika som var en brittisk koloni fram till 1973. Belize fick vänta på att bli självständigt till 1981, eftersom Storbritannien och Guatemala inte kunde komma överens om gränsen. Guatemala erkände inte den nya staten förrän 1992 och gör fortfarande anspråk på halva södra Belize.
Självständighet från Storbritannien erkändes 21 september 1981.
 
 
 
NATIONALDAG:
 
MALTA
 
Malta, en östat i mellersta Medelhavet, är en av Europas mikrostater.
Sedan Parisfreden 1814 har Malta varit en brittisk kronkoloni.  1921 fick Malta ett begränsat självstyre, 1947 fick man ökad befogenhet att bestämma i inrikesfrågor.
21 september 1964 erhöll Malta fullständig självständighet från Storbritannien men samtidigt ingicks en försvarsallians med Storbritannien, därigenom kom Malta att fortfarande vara en del av det brittiska samväldet. Så småningom sades försvarsavtalet upp, och 1974 förklarade sig Malta vara en autonom republik.
 
 
 
TEMADAG:
 
4H-dagen.
4H startades i Springfield i Ohio år 1902. 4H-dagen är inte riktigt lika gammal, men den infaller alltid tredje lördagen i september. De 4 H:na i 4H står för Huvud, Hjärta, Hand och Hälsa. Tillsammans ska de arbeta mot 4H:s motto “Lära genom att göra”.

Internationella Alzheimerdagen.
Bakgrunden till dagen är att World Alzheimer's Day instiftades av ADI (Alzheimer's Disease International) den 21 september 1994 i samband med en konferens som hölls i Edinburgh.
 
Internationella fredsdagen.
1981 kom FN på att inrätta denna temadag och den är instiftad för att vädja till världens länder om ett 24 timmar långt eldupphör och icke-våld åtminstone en gång om året.
 
Software Freedom Day.
Software Freedom Day infaller den tredje lördagen i september. Det är en dag för främjandet av fri programvara. Den syftar till att lokalt förankra och främja fri programvara och öppen källkod. 
 
Minigolfdagen.
Minigolf, även känd som putt-putt, är en mindre version av det traditionella golfspelet. Det började som en sätt för kvinnor att delta i golf på 1800-talet, då det ansågs olämpligt för dem att svinga klubbor i full längd. Sedan dess har minigolf utvecklats till en egen sport, med banor som är kända för sina kreativa hinder och utmaningar. Minigolfdagen instiftades för att hylla denna älskade sport och dess bidrag till rekreation och familjeunderhållning.
 
Strandens dag.
Strandens dag infaller tredje lördagen i september, och är instiftad av Städa Sverige. Då ska stränder över hela världen städas från skräp. I Sverige förbereder sig drygt 100 idrottsföreningar från cirka 50 kommuner för en dag på stranden – i miljöns tjänst.
 
Världstacksamhetsdagen.
Vid ett internationellt möte på Hawaii kom man 1965 på att denna dag skulle vara då man skulle visa speciell tacksamhet för vad man har i livet. 1966 firades dagen världen över för första gången.
 
Worldwide spin in public day.
Rörelsen World Wide Spin i Public Day startades av ett gäng likasinnade spinnare 2009 för att fira en konst som de alla älskar - konsten att spinna fibrer till garn. Öppna sinne och hjärta och ta fasta på denna möjlighet att lära och lära andra, träffa nya människor, umgås och ha en riktigt rolig dag!
 
Internationella röd panda-dagen.
Internationella röd panda-dagen infaller tredje lördagen i september. Den röda pandan är en av världens mest utrotningshotade djurarter.
 
Internationella Batman-dagen.
Lördagen den 16 september 2023 är det Batman Day, en dag tillägnad DC Comics mest berömda superhjälte. För att fira detta kommer en mängd evenemang att äga rum på olika platser i Paris, liksom specialvisningar på Grand Rex.
 
 
 

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 21 SEPTEMBER.

 
 
2003 Manchester United - Arsenal.
 
På Old Trafford spelades idag 2003 den match där det var närmst en Arsenalförlust. Det hade inte blivit ett enda mål på hela matchen då Manchester United på övertid får en straff, efter Martin Keowns attack på Diego Forlan i straffområdet. Förste straffskytt var givetvis Ruud van Nistelrooy. Trots att han missat de två senaste sprang han självsäkert fram och dunkade straffen i ribban. Matchen slutade 0-0 och det blev ingen förlust för Arsenal idag heller. Det blev det inte under hela säsongen och Londonlaget vann Premier League obesegrat med 26 vinster och 12 oavgjorda, elva poäng före tvåan Chelsea.
 
 
 
2010 två och ett halvt år för Byron Moreno.
 
Byron Moreno, fotbollsdomare från Ecuador dömde den kontroversiella åttondelsfinalen i VM 2002 mellan Italien och Sydkorea. Han anklagades av italienarna för att ha varit mutad att se till att värdlandet Sydkorea skulle gå vidare. Visserligen vann Sydkorea för att de gjorde ett mål i förlängningen som innebar att matchen var slut och Italien utslaget, men innan dess hade Italien gjort ett regelrätt mål som blivit bortdömt. Dessutom hade Moreno gett Francesco Totti ett andra gult kort för filmning som betydde att Totti blev utvisad. Det blev ingen utredning om dessa mutanklagelser, men idag 2010 kunde inte Moreno prata bort att han greps på New Yorks flygplats med 4,5 kilo heroin gömda i underkläderna. Det blev två och ett halvt års fängelse för narkotikasmuggling för den före detta colombianske domaren.
 
 
 

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 21 SEPTEMBER.

 
 
Alexander ISAK blir 25 år.
 
Alexander ISAK är född 1999 i Solna.
Anfallare
32 U- och 48 A-landskamper för Sverige (2015-).

Klubbar som spelare:
AIK (2005–17),
Borussia Dortmund (2017-19),
Willem II (2019 lån),
Real Sociedad (2019-22),
Newcastle United (2022-),

Enligt uppgift betalade Borussia Dortmund ca 85 miljoner vilket gör Isak till den då dyraste allsvenska spelaren någonsin. Han är också den yngste spelaren någonsinn som gjort mål i det svenska A-landslaget i fotboll. Mot Slovakien den 12 januari 2017 spelade Isak från start och gjorde 1–0 i 19:e minuten. Med en ålder av 17 år och 114 dagar slog därmed Isak det nära 105 år gamla rekordet från den 27 juni 1912, då Erik Dahlström 18 år och en dag gammal gjorde mål mot Finland. 
Övergången till Newcastle United 2022 på drygt 750 miljoner kronor gjorde Isak till den då dyraste svenske fotbollsspelare.
 
 
Richard DUNNE blir 45 år.
 
Richard Patrick DUNNE är född 1979 i Tallaght, Dublin, Irland.
Försvarare
2 B- och 80 A-landskamper för Irland (1997-2013).

Klubbar som spelare:
Home Farm (1990–94),
Everton (1994–2000),
Manchester City (2000–09),
Aston Villa (2009–13),
Queens Park Rangers (2013–15).

Han blev Europamästare med Irland 1998 för U-18. Sedan är han den absolut meste målgöraren i Premier League vad det gäller självmål. Han lyckades göra hela tio (10) självmål. Det är tre fler än tvåorna Martin Skrtel och Jamie Carragher.
 
 
Oswaldo SÁNCHEZ blir 51 år.
 
Oswaldo Javier SÁNCHEZ Ibarra är född 1973 i Guadalajara, Mexiko. 
Målvakt
4 U- och 99 A-landskamper för Mexiko (1993-2011).

Klubbar som spelare:
Atlas (1993–96),
América (1996–99),
Guadalajara (1999–2006),
Santos Laguna (2007–14).

MERITER:
Tre gånger har han blivit mexikansk mästare. En gång med Guadalajara och två med Santos Laguna. Oswaldo har även varit med att vinna Nord- och mellanamerikanska mästerskapen två gånger med Mexiko.
 
 
Tab RAMOS blir 58 år.
 
Tabaré "Tab" RAMOS Ricciardi är född 1966 i Montevideo, Uruguay.
Mittfältare
81 A-landskamper för U S A (1988-2000).

Klubbar som spelare:
NC State Wolfpack (1984–87),
New Jersey Eagles (1988),
Miami Sharks (1989),
Figueres (1990–91 lån),
Figueres (1991–92),
Real Betis (1992–95),
UANL Tigres (1995–96 lån),
MetroStars (1996–2002).

Lag som tränare:
USAs U-20 landslag (2009-11 assisterande),
USAs U-20 landslag (2011-19),
USAs landslag (2014-16 assisterande).
Houston Dynamos (2019-21),
Hartford Athletic (2022–23),
New England Revolution (2023 assisterande).

Då Tab var elva år gammal emigrerade hans familj till USA.
 
 
 

DAGENS MATCHTRÖJA 21 SEPTEMBER 2024.

 
 
 
 
 
 

DAGENS RHIANN.

 
 
 
 
 

DAGENS ORD.

 
 
 
 
 
 

HA EN FIN WEEKEND!




RSS 2.0